maanantai 7. tammikuuta 2013

Vuoden ensimmäinen viikko ja ajatuksia harjoittelusta


Tässä summausta vuoden ensimmäisestä treeniviikosta (31.12 – 6.1.):

·         MA: uinti 40 min

·         TI: rullilla 40 min + kuntopiiri 20 min

·         KE: uinti 40 min

·         TO: –

·      PE: Aamu: uinti 55 min. Ilta: kuntopiiri 20 min + spinning 60 min.

·         LA: Hiihto 90 min + juoksu 20 min

·         SU: Aamu: Hiihto 90 min + juoksu 20 min (josta 15 min reippaasti). Ilta: kuntopiiri 30 min.

Yhteensä:  8 h 45 min
Alkuviikko oli tosiaan hyvin kevyt koska edelliset kolme viikkoa olin treenannut omaan normaaliin tasooni nähden reippaasti. Kevyt jakso toi kehoon taas mukavan olon ja päähän innokkuuden treenata. Toisaalta viikkoon tuli hieman enemmän treeniä kuin mitä olin ajatellut.

Tehoja tuli tehtyä perjantain spinningissä ja sunnuntain juoksussa. Teemana spinningissä oli intervallit. Tempo oli koko ajan kova ja 25 minuuttia ajosta meni vauhtikestävyysalueelle. Vaikka juoksen ajallisesti vähän, niin koitan talven aikana opettaa juoksulihaksia toimimaan tehokkaasti toisen lajin rasituksen jälkeen. Triatlonissahan se edellinen laji on pyöräily, mutta mun mielestä tämän voi tehdä vastaavalla tavalla talvella myös hiihdon jälkeen. Vaikutus ja hyöty juoksuun on varmaan aika samanlainen.

 

 
 
 
 
 
 

Näillä Icebug-nastareilla on hyvä juosta talvella liukkailla keleillä.
 
Pari ajatusta treenaamiseen käytettävästä ajasta. Normaalisti talvisin tähän talveen saakka (eli viimeiset 25 vuotta) olen pääsiassa juossut ja hiihtänyt. Harjoitusmäärät viime vuosina talvisin ovat olleet 5-9 tuntia / viikko. Periaate on ollut se että minimiharjoittelulla maksimikuntoon. Tällaiseen tilanteeseen tuttuun lajiin valmistautuminen vuodesta toiseen helposti johtaa. Jäin liian usein tutulle mukavuusalueelle.
Isänikysyi viikonloppuna: ”miten se uinti nyt menisi jos nyt pitäisi kisata?” Vastasin näin: ”Keskeyttäisin, koska en pysty uimaan niin pitkään!” Ollaan siis pahasti pois mukavuusalueelta.

Harjoitusmäärät ovat jonkin verran suuremmat kuin aiempina talvina, koska koitan pitää kaikkia kolmea lajia koko ajan ohjelmassa. Uintia ja pyöräilyä on pakko tehdä koko ajan kun ne ovat ne mun uusimmat lajit. Juoksuun en panosta määrällisesti nyt talvella juurikaan. Näiden lisäksi tulee välipaloina hiihtoa ja lihaskuntoharjoittelua. Lihaskuntoharjoittelun teen pääasiassa kuntopiireinä kotona tai salilla ennen spinning-tunteja. Mulla on kuntopiiriohjelmana 15-20 liikkeen keskivaratalotreeni . Teen yhtä liikettä 45 sek ja palautusta 15 sek. Uusi liike alkaa siis 60 sekunnin välein.

Tästä siis lähti uusi (työ ja) treeniviikko käyntiin! Tämän päivän treeni oli illalla 40 min rullilla + 40 min juoksua. Koko treeni kevyesti, keskisyke 123.
--- Jukka

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti